Hout handgemaakte coil collectie.png

DE HERKOMST VAN HET ROTAN EN HOUT

Het Mango hout dat gebruikt wordt voor de huisaccessoires komt uit de stad Jodhpur (Rajasthan). Jodhpur is een stad in het noordwesten van India. Jodhpur wist sinds de oprichting in 1459 uit te groeien tot handelscentrum dankzij de gunstige locatie voor allerlei soorten goederen, waaronder hout. De mensen in Jodhpur leven van handel en handnijverheid (bron: wikipedia.nl). De aankoop van het hout voor onze producten zal hen dus ongetwijfeld financieel steunen.

Verder heeft het hout het FSC-keurmerk, wat betekent dat elke gekapte boom wordt vervangen door een nieuw geplante boom.

Op de foto is te zien hoe het hout in de fabriek aankomt.

 

Rotan is een van nature hernieuwbare palm die sterk lijkt op de stengel van een roos. Het groeit vanaf de bosbodem en gebruikt de bomen om omhoog te klimmen. Er zijn verschillende soorten rotanpalmen, zoals hoge of lage klimmers, enkelstammige of geclusterde rotansoorten. Sommige hebben zeer korte en ondergrondse stengels. Van verschillende rotansoorten is bekend dat ze een lengte van 100 meter bereiken. Rotan is een aantrekkelijke grondstof omdat het gemakkelijker te oogsten is dan hout en ook gemakkelijker te vervoeren is, terwijl het ook sneller groeit dan bomen. Bij de productie wordt de huid van een rotanstok afgepeld en gebruikt voor het weven en maken van de handvatten van de producten van de Rattan Collectie. Het wordt vaak gebruikt in handwerk vanwege zijn duurzaamheid en weerstand tegen splinteren.

 

Waarom rotan:

• Het geeft een licht en luchtig gevoel aan de kamer.

• Het is milieuvriendelijk en vormt een aanvulling op milieuvriendelijk interieurontwerp en architectuur. 

• Het is licht van gewicht.

 

De rotan die we gebruiken is afkomstig uit Bareilly in Uttar Pradesh, in het noorden van India. Bareilly is een centrum voor de fabricage van meubels en een handelscentrum voor katoen, graan en suiker.

 

Deco Heart geeft om duurzaamheid in de volledige productie van de goederen. Dit betekent dat Deco Heart er voor zorgt dat de productie en de materialen die gebruikt worden de omgeving niet aantasten en dat de toekomst van de industrie gewaarborgd blijft.

Serving tray production 6.JPG

DE PRODUCTIE

 

 

Na het transport van de grondstoffen naar de fabriek start de productie. Het hout wordt in vorm gebracht door handwerkers. 

De productie verschilt per product, afhankelijk van het design. Maar aangezien het product handgemaakt is, is deze variatie geen probleem. Daarnaast is de uitstoot van CO2 minimaal en het energiegebruik laag, omdat er geen grote machines gebruikt worden.

De volledige productie tot het verpakken en versturen vindt plaats in een fabriek in Moradabad, een stad in die Indiase staat Uttar Pradesh. De richtlijnen van Deco Heart met betrekking tot kwaliteit, milieu etc. worden daar ook gehandhaafd. 

De rotan handvaten worden vervolgens gemaakt door als basis een metalen handvat te nemen en hier rotan omheen te wikkelen. Dit zorgt voor een stevig handvat met een goed uiterlijk.

DE AFWERKING

Het hout heeft een natuurlijke afwerking, waardoor het mee kan doen aan de circulaire economie: het hout kan zo weer gerecycled worden om een ander product van te maken.

De inspiratie is wederom Nederlands. Het weven van suikerriet is sinds de 17e (Gouden) Eeuw een belangrijk onderdeel van de Nederlandse industrie. Van dit materiaal zijn meubels en woonaccessoires met de hand gemaakt. Pas in het begin van de 20e eeuw ontdekten de ambachtslieden de goede kwaliteit van rotan dat voor dezelfde activiteit kan worden gebruikt, als het niet beter is dan suikerriet. Omdat riet en rotan van dezelfde plant zijn, worden nu alle delen van de plant gebruikt in het weefproces en ontstaat er geen afval! Bij Deco Heart vinden we in de rotancollectie een verbinding tussen de Indiase ambachtslieden die met ons bedrijf werken en de ambachtslieden in de Nederlandse geschiedenis.

rattan%20collection%20white%20background

DE LAATSTE STAP

De producten worden in de laatste stap mooi schoon gemaakt. Een laatste kwaliteitskeuring vindt plaats en de producten worden opgestuurd via de haven van Mumbai en de haven van Rotterdam naar onze opslag in Vianen.

 

Vervolgens worden de producten bij jou thuis afgeleverd na het bestellen!

Rattan Collection

rattan%20collection%20white%20background
Elgersma opslag vianen.jpg

Opslag in Vianen (NL)

Rattan picture.png
Best out of waste.png

HET BESTE UIT AFGEKEURDE PRODUCTEN

Vanwege het feit dat de producten handgemaakt zijn, gebeurt het soms dat producten niet door de keuring komen, omdat er een foutje in zit.

 

Deze producten gooien wij echter niet weg! Wij halen het beste uit afgekeurde producten. De mensen in de fabriek breken het product weer af en maken het hout bruikbaar voor nieuwe producten. Het hout is dus circulair!

Handarbeider

DE ARBEIDERS

De Indische handwerkers die onze mooie producten maken hebben al 20 jaar ervaring in deze industrie.

 

Ze werken op maandag tot en met vrijdag, 9:00 tot 18:00 uur. In de fabriek wordt er gezorgd dat de arbeiders volledig veilig zijn door middel van veilig gereedschap en beschermende kleding en dat ze beschikking hebben tot de benodigde spullen. 

Daarnaast is er een maandelijks moment waarop de arbeiders hun feedback kunnen delen met de leiding. Hun wensen zijn een prioriteit in het bedrijf. Ook is er een plek waar arbeiders hun vragen kunnen stellen en in contact kunnen komen met iemand die hen helpt. 

Als laatste is respect een belangrijk aspect in de fabriek. Wij waarderen het werk van de handwerkers met hun talent en skills te allen tijden!

 

Voor meer informatie over Deco Heart, zie Ontdek Deco Heart

working schedule parth overseas.png